Stamboekzaken

  

Algemeen

Het Nederlands Shetland Pony Stamboek (NSPS) is opgericht op 23 oktober 1937 en één van de grootste stamboeken in Nederland en zelfs het grootste stamboek van Shetland pony's ter wereld.

Het stamboek is een vereniging met momenteel een kleine 3.500 leden in binnen- en buitenland. Het NSPS heeft als doel het verbeteren en het behouden van het Shetland Pony ras. Daarbij verzorgt het NSPS een betrouwbare registratie van afstammelingengegevens en selecteert door middel van keuringen, afstammelingenonderzoeken en ABOP-proeven. Maandelijks geeft het NSPS het magazine "De Shetland Pony" uit. In dit blad worden leden op de hoogte gehouden over onder andere het beleid en ontwikkelingen in de fokkerij, verzorging van de pony, verslagen van wedstrijden en activiteiten.

Er zijn ruim 500 hengsten met een officiële licentie van het NSPS beschikbaar voor de Shetland Pony fokkerij. Jaarlijks dekken zij samen zo'n 6.500 merries. Uit deze dekkingen worden elk jaar ruim 4.000 veulens geregistreerd.

De voorwaarden voor de opname van Shetland pony's in de stamboekregisters en de regels met betrekking tot de beoordeling van pony's tijdens keuringen en de mede op basis daarvan te behalen predikaten, zijn vastgelegd in het in Stamboekreglement en Keuringsreglement.

Statuten

Stamboekreglement

Keuringsreglement

Huishoudelijk reglement

Reglement Commissie van Beroep

Copyright NSPS 2014 | Gebruiksovereenkomst | Privacybeleid
);